home - vereniging - bibliotheek - Fern Growers Manual
Fern Grower's Manual
Revised and Expanded Edition
Barbara Joe Hoszizaki & Robbin C.Moran
 2001,  ISBN 0-88192-495-4

Boekbeschrijving Harry RoskamHet is een groot varenboekjaar voor de betere varenliefhebber. Eerst Martin Rickard met zijn uitstekende Garden Ferns, dat binnenkort ook in een Nederlandse vertaling op de markt komt, en dan nu een nieuwe herziene uitgebreide editie van ’Fern Growers Manual’ van Barbara Joe Hoshizaki.

Een ieder die zich in de varenliteratuur van de laatste vijftig jaar heeft verdiept, heeft de eerste editie van het varenboek van Barbara Joe Hoshizaki uit de jaren zeventig in zijn/haar bagage of misschien wel bibliotheek staan. Het was en is in zijn soort een hoogtepunt voor de varenliefhebber.

En nu na iets meer dan 25 jaar is er de tweede editie. En wat voor één! Zonder op de inhoud in te gaan kan je wel zeggen dat er met meer dan een verdubbeling van het aantal pagina’s van 255 in de eerste naar 585 pagina’s in deze tweede editie een ware bijbel is geschapen. Het boek is met een gewicht van meer dan 1,5 kilo redelijk ’heavy’ te noemen.

Tot zover het uiterlijk, maar inhoudelijk is het bepaald ook niet mis. Eerst maar het ’mindere’. De mens is visueel ingesteld en ziet graag mooie, liefst gekleurde, plaatjes. Met in het totaal 20 kleurenpagina’s op de eerder genoemde 685 pagina’s is dat natuurlijk minimaal. En eerlijk gezegd is de kwaliteit niet de allerbeste. Het boek moet het hier dus duidelijk niet van hebben. Dit deel hangt er een beetje bij en ik heb duidelijk de indruk dat er hier een keus is gemaakt om de prijs en misschien ook wel het volume binnen de perken te houden. Maar de rest staat daar ruimschoots tegenover.
Het eerste deel heeft natuurlijk de klassieke opbouw (155 pagina’s) over de vorm, groeiwijze, kweken, ziekte en andere plagen, naamgeving, enz. En dat allemaal op uitgebreide wijze en zeer toegankelijk geschreven. Zover ik kan bezien staat er welhaast alles in wat we als varenliefhebbers zouden moeten weten. Zover ik kan bezien..., want dit soort boeken lees je niet, maar sla je na als je een bepaald facet wilt weten.

In de rest van het boek, zo’n 430 pagina’s lang, passeren de beschrijvingen en afbeeldingen van zo’n 700 soorten varens verspreid over 124 geslachten. Een indrukwekkend aantal!

De zwart-witafbeeldingen zijn van goede kwaliteit. Deels foto’s en deels lijntekeningen Deze laatste lijken in eerste instantie verkleiningen van kopieën van levend materiaal. In tweede instantie blijken het toch tekeningen te zijn. Knappe tekeningen dus, met vele details die nodig zijn om tot een determinatie te kunnen komen. Naast de volledige bladveer wordt indien nodig ook een bladslip in detail met sori getoond. Soms zelfs wordt de sori of andere details vergroot afgebeeld. Een enkele keer wordt ook de nervatuur afgebeeld. Dat zou wat mij betreft wel wat systematischer hebben gemogen.

Ondanks enige kritiek is dit echter boek echt een bestseller, die je eigenlijk met evenveel recht een varenencyclopedie zou kunnen noemen. Heb je de encyclopedie van David Jones met aanzienlijk meer kleurenfoto’s al in bezit, dan vullen deze twee boeken elkaar uitstekend aan.