home - vereniging - bibliotheek - Encyclopedia of garden ferns
Encyclopedia of Garden Ferns, Sue Olsen
Timber Press Portland Oregon 2007 – Hardcover met stofomslag
444 Pagina’s – Formaat: 280 x 216 mm. – Illustraties: 700 kleurenfoto’s, 4 zwart-witfoto’s en 2 lijntekeningen
ISBN-13: 9780881928198 en/of ISBN-10: 088192819
4

boekbespreking: Harry Roskam


Voordat ik aan deze boekbespreking begon heb ik eerst mijn
eigen boekbespreking van de laatste editie van Barbara Yoe
Hoshizaki’s ’Ferns Growers Manual’ nog eens nagelezen.

Ik was en ben nog steeds enthousiast over dat boek, maar ik noemde ook een aantal beperkingen, zoals het weinige kleurenfotomateriaal van beperkte kwaliteit. Zeer te spreken was ik over de lijntekeningen in dat boek waardoor determinatie voor de amateur aanzienlijk gemakkelijk wordt gemaakt. Ik gaf ook aan dat dit boek en de ’Encyclopidia of Ferns’ van David Jones elkaar goed aanvulde.

En nu is er het boek van Sue Olsen.

Je zou kunnen zeggen dat dit boek juist het omgekeerde is van het boek van Hoshizaki. Hier heel veel kleurenfoto’s van goede kwaliteit, maar heel weinig lijntekeningen. In die zin vullen de boeken elkaar dan ook fantastisch aan en laat het het boek van Jones dan ook achter zich. Maar misschien moet ik dat niet zeggen omdat het boek van Jones niet alleen gaat over tuinvarens. Dus heb je alle drie de boeken naast elkaar nodig omdat ook Hoshizaki niet alleen tuinvarens behandeld.

Maar, doet Sue Olsen dat dan wel? Haar boek is geschreven en uitgekomen in eerste instantie voor de Noord-Amerikaanse markt. En die beslaat veel meer klimaatzones dan we hier in Nederland hebben. Van Texas met zijn droge warme klimaat in het zuiden, tot het natte koude Noorden van Canada.
Als zij het dus heeft over tuinvarens, dan beslaat ze een veel groter gebied dan dat wij kennen. Alhoewel? Met de huidige klimaat veranderingen, met deze winters? Menig varenliefhebber is op dit moment in zijn tuin aan het experimenteren met varens uit de subtropische gebieden, Middellandse Zee, Nieuw-Zeeland, Chili, delen van China en Japan en ook de zuidelijke staten van Amerika.

Om en nabij duizend soorten varens worden in dit boek besproken, waarvan dus zo’n 700 met kleurenfoto. Het merendeel dus en in die zin dan ook een heerlijk kijkboek.

Maar de beschrijvingen mogen er ook zijn. Per geslacht een goede, vaak uitgebreide inleiding. Per soort een goede vormbeschrijving, maat, herkomst plus klimaatzone en natuurlijke groeiomstandigheden, met als laatste, tips en aanbevelingen over de kweek in eigen tuin.

Ook dit boek lees je niet, maar ’kijk’ je in. In die zin een echte encyclopedie. En ook goed bruikbaar in onze Nederlandse situatie.

Voor echte determinatie van een ’onbekende varen’ in je tuin kom je er echter met alleen Sue niet uit. Dan heb je, zoals ik hier eerder al omschreef, ook Hoshizaki en wellicht ook Martin Rickards ’Tuinvarens’ erbij nodig. En, uiteindelijk toch de echte flora’s.

Desondanks een boek dat ik niet graag zou missen in mijn collectie.